ABV administratiekantoor logo  Index alle Omzetbelasting thema pagina's

 

Margeregeling voor gebruikte vervoermiddelen bij transacties tussen EU-landen

Bij transacties tussen EU-landen gelden voor bepaalde vervoermiddelen bijzondere regels om vast te stellen dat zij niet gebruikt, dus ‘nieuw' zijn. Voor deze nieuwe vervoermiddelen geldt de margeregeling dan dus niet.

Voor welke vervoermiddelen gelden er bijzondere regels?

  • landvoertuigen met een motor van meer dan 48 cc cilinderinhoud of met een vermogen van meer dan 7,2 kW (bijvoorbeeld auto's, bromfietsen, tractoren)
  • schepen met een lengte van meer dan 7,5 meter, die bestemd zijn voor het vervoer van personen of goederen. Zeeschepen vallen niet onder het begrip ‘vervoermiddel'. Zeewaardige plezierjachten langer dan 7,5 meter zijn echter wel een vervoermiddel.
  • luchtvaartuigen met een totaal opstijggewicht van meer dan 1550 kg. Luchtvaartuigen die hoofdzakelijk worden gebruikt als openbaar vervoermiddel in het internationale verkeer vallen niet onder het begrip ‘vervoermiddel'.

 

Wanneer zijn deze vervoermiddelen nieuw?

Deze vervoermiddelen zijn nieuw als ze niet - of pas korte tijd - in gebruik zijn. Ze zijn ook nog nieuw als ze al langere tijd in gebruik zijn, maar in die tijd niet veel zijn gebruikt.

In de volgende situaties beschouwen we deze vervoermiddelen als nieuw:

  • landvoertuigen die niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen of niet meer dan 6000 kilometer hebben gereden
  • schepen die niet langer dan 3 maanden geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen of niet meer dan 100 uur hebben gevaren
  • luchtvaartuigen die niet langer dan 3 maanden geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen of niet meer dan 40 uren hebben gevlogen

Als een vervoermiddel voldoet aan bovengenoemde voorwaarden, dan is sprake van een nieuw vervoermiddel. Dit betekent dat u de margeregeling niet kunt toepassen, maar dat de ‘normale' btw-regels gelden. In overige gevallen kan sprake zijn van een gebruikt vervoermiddel, waarvoor de margeregeling wel geldt.

 

online adverteren www.m4n.nl

Voorbeeld 1

U verkoopt een motorrijwiel met een cilinderinhoud van meer dan 48 cc aan een afnemer in Duitsland. Het motorrijwiel is 5 maanden oud en de kilometerstand is 2000. U kunt de margeregeling niet toepassen. Voor levering naar een ander EU-land wordt het motorrijwiel als nieuw beschouwd. U kunt de zogenoemde rest-btw die in uw aankoopprijs is begrepen, als voorbelasting in aftrek brengen.

Voorbeeld 2

U verkoopt een schip aan een afnemer in België. Het schip is 8 maanden oud en heeft 120 vaaruren gemaakt. U kunt de margeregeling toepassen; u levert een gebruikt schip aan een afnemer in een ander EU-land.

Margeregeling voor gebruikte vervoermiddelen binnen Nederland

De margeregeling geldt ook voor leveringen van gebruikte vervoermiddelen. Als u binnen Nederland een vervoermiddel koopt zonder dat aan u daarover btw in rekening wordt gebracht (bijvoorbeeld door een particulier), geldt het vervoermiddel als gebruikt goed. U kunt het vervoermiddel binnen Nederland onder de margeregeling doorverkopen, ook al is het maar een paar dagen oud.

Voorbeeld

U verkoopt als wederverkoper een personenauto aan een afnemer in Nederland. De auto is 2 maanden oud en de kilometerstand is 3500. U kunt de margeregeling toepassen, want het gaat om een binnenlandse levering van een gebruikt goed.

Disclaimer:

Indien u bovenstaande informatie gebruikt gaat u akkoord dat u dit geheel voor uw eigen risico doet. ABV administratiekantoor garandeert niet dat bovenstaande informatie actueel of juist is. U wordt verzocht bij vragen over de informatie niet met ons contact op te nemen maar bijvoorbeeld met de belastingdienst. Wij beantwoorden geen vragen van bedrijven of organisaties die geen client bij ons zijn of dit niet willen worden.

home Copyright © 2008 - 2010 ABV administratiekantoor